Testissä Huawei P9

Julkaistu 5.8.2016

Huawei julkaisi keväällä uuden lippulaivapuhelimensa, eikä aikaakaan, kun sain P9:n testattavakseni. Valokuvausharrastajana halusin etenkin päästä kokeilemaan kohuttua kaksoiskameraa, joka on suunniteltu yhteistyössä Leican kanssa.

Huawei julkaisi keväällä uuden lippulaivapuhelimensa, eikä aikaakaan, kun sain P9:n testattavakseni. Valokuvausharrastajana halusin etenkin päästä kokeilemaan kohuttua kaksoiskameraa, joka on suunniteltu yhteistyössä Leican kanssa.
 
Ensivaikutelma puhelimesta oli positiivinen: jo pelkistetyn valkoisen paketin ulkoasu oli elegantti ja huoliteltu. Sisältä paljastui niin ikään elegantisti muotoiltu, tyylikkään metallinen puhelin. Kädessä huomio kiinnittyi ohueen runkoon ja luontevasti taakse asetettuun sormenjälkilukijaan, jonka päälle sormi etsiytyi kuin huomaamatta. Mikä parasta, kävi ilmi, että lukija toimii kuin ajatus eikä näytön heräämistä tarvitse odotella.
 
Androidiin tottuneena luulin tietäväni, mitä odottaa. Huawein oma Emotion UI -käyttöliittymä vaati kuitenkin hieman totuttelua: esimerkiksi erillistä sovellusvalikkoa ei ole, vaan kaikkeen pääsee käsiksi aloitusnäytön välilehdiltä. Tykästyin ratkaisuun, kun hoksasin, miten vähemmän käytetyt sovellukset voi piilottaa näkyvistä. Sen sijaan EMUI:n tapa pakottaa sovelluskuvakkeet neliönmuotoisiin raameihin ei miellyttänyt silmää, mutta onneksi käyttöliittymän sai muokattua mieluisaksi pienellä kikkailulla.
 
Älypuhelimissa puheluiden soittaminen on selvästi jäänyt toisarvoiseksi ominaisuudeksi, jota kuitenkin pitää itsestäänselvyytenä. Äänenvoimakkuuden säätömahdollisuudet ovat P9:ssä ikävän rajalliset: rauhallisessa ympäristössä hiljaisinkin vaihtoehto oli liikaa eikä puhelinta tehnyt mieli pitää korvalla. Onneksi asia ratkesi käyttämällä kuulokkeita tai aivan suosiolla puhelimen kaiutinta.
 
Pienikätisenä ja pienempään puhelimeen tottuneena sain pyöritellä P9:ä hyppysissäni tovin, ennen kuin opin luottamaan siihen, ettei leveä, liukkaan metallikuorinen luuri lipeä kädestä. Helteellä metallikuori myös kuumeni nopeasti. Suojakuoret toivat kuitenkin mielenrauhaa ja luotettavamman näppituntuman, ja pian selfietkin luonnistuivat jo yhdellä kädellä.
 
Niin, ne kuvat! Huawei P9:n puhutuin ominaisuus lienee juuri sen kaksoiskamera, eikä suotta. Takakamerassa on kaksi kennoa, joista toinen taltioi mustavalko- ja toinen värikuvaa, ja kuvanlaatu on puhelinkameroiden kärkikastia. Puhelimessa ei ole erillistä laukaisinpainiketta, mutta sormenjälkilukija toimii laukaisimena. Pystykuvissa tämä auttaa pitämään käden vakaana, mutta vaakatasossa kuvatessa on helpompi turvautua kosketusnäyttöön, jottei sormi eksy linssin tielle.
 
Kuvaussovelluksen suunnittelussa on otettu huomioon niin omistautuneemmat valokuvaajat kuin peruskäyttäjätkin. Pro-tilassa voi säätää esimerkiksi ISO-arvoa, tarkennusmoodia, suljinaikaa ja valkotasapainoa. Ruudukkotoiminnon avulla sommittelu onnistuu myös kultaista leikkausta vasten, ja HDR:kin tuottaa kelpo kuvia. Animoitujen gif-kuvien aikakautena intervallikuvaus on hauska lisä videointivalikoimaan.
 
Arkikäyttäjää hemmotellaan erilaisilla filttereillä ja hauskalla pientä syväterävyyttä simuloivalla kuvaustilalla, jonka tuotoksista tosin toisinaan näkyy, ettei efekti ole aito. Peruskäyttäjälle automaattitila riittänee useimpiin tilanteisiin, ja valmiiden asetusvaihtoehtojen avulla myös yötaivaan kuvauksen, valomaalauksen ja virtaavan veden pehmentämisen pitäisi onnistua, vaikkei tajuaisi suljinajoista tai valotuksesta hölkäsen pöläystä.
 
Selfie-kamera toimii niin ikään kiitettävästi – vanhaan puhelimeen tottuneen silmiin ihon yksityiskohdat erottuivat kuvista vähän liiankin hyvin. Huawei on sisällyttänyt sekä etu- että takakameraan erillisen kauneus-nimisen toiminnon, joka tasoittaa ihon ja tekee kuvattavan kasvoista luonnottoman muovisen näköiset. Etukamerassa se on oletusarvoinen kuvaustila, joka pitää harmillisesti kytkeä pois päältä erikseen joka kerta.
 
Kaiken kaikkiaan Huawei P9 on silti kiitettävä luuri, jolla on hyvä hinta-laatusuhde. Huawein tarjoama huikea kolmen vuoden takuu on niin ikään valttia lyhytikäisten älypuhelinten markkinoilla. Itse miellyin etenkin laitteen kameraan, ja P9 päätyikin pian omaksi ykköspuhelimekseni.

Teksti: Suvi, 23-vuotias yleisen kirjallisuustieteen opiskelija

Tutustu Huawei P9:ään kaupassa

Asiakaspalvelu

Asiakaspalvelun arvioitu jonotusaika

1 min
0404 123 123
ma-pe klo 9-18, la klo 10-15