Vedenalainen maailma Sony Z3 Compactin silmin

Julkaistu 17.3.2016

Lomailua on monenlaista, mutta meille takuuvarma resepti täydelliseen lomapäivään sisältää auringon, paljon vettä ja tietenkin leveän hymyn! Niin myös lomaillessamme Egyptissä Port Ghalibissa huhtikuussa. Port Ghalib sijaitsee Marsa Alamin rannikolla Punaisen meren kupeessa. Saimme Tele Finlandilta reissullemme mukaan testiin vedenkestävän Sonyn Xperia Z3 Compact –puhelimen, koska aviomieheni, Lari, on työskennellyt Tele Finlandin asiakaspalvelussa jo useamman vuoden ajan. Nyt siis pääsimme ensimmäistä kertaa todenteolla kuvailemaan lomaelämäämme myös vedessä, niin altaalla kuin meressäkin, ja tietysti jaamme upeat kuvat ja videot kanssanne ja kerromme käyttökokemuksia Sonyn vedenkestävästä puhelimesta.

Snorklasimme hotellin rannan edustalla sijaitsevalla koralliriutalla pari kertaa. Koralliriutalle pääsi suoraan hotellimme rannasta pitkää laituria pitkin. Koralliriutan anti oli todella monipuolista ja mielenkiintoista. Kaloja ja muita mereneläviä tuntui olevan loputtomasti ja kaikissa mahdollisissa sateenkaaren väreissä. Xperia Z3 Compact soveltui todella hyvin käyttötarkoitukseemme, koska puhelimelle luvataan vedenpitävyys 1,5 metriin makeassa vedessä ja snorklatessahan käytimme laitetta koko ajan lähellä veden pintaa. Toki tiedostimme sen, että Sonylla ei ole lupausta vedenpitävyydestä suolaisessa merivedessä, joten tässä otimme tietoisen riskin, koska takuu ei olisi kattanut rikkoutumista.

Kuvaamisesta meillä vastasi Lari, joka meistä kahdesta muutenkin on se enemmän tekniikan kanssa pelaava osapuoli. Minä keskityin vain ihastelemaan upeaa veden alla avautuvaa näkymää. On todella uskomatonta, että se mitä näet pinnan yläpuolelta on vain häivähdys siitä, millaisena vedenalainen maailma näyttäytyy veden pinnan alapuolelta tarkasteltuna. Sonyn puhelin oli kuvaamiseen todella mahtava laite, koska valokuvien ottaminen laitteella on nopeaa, joten se pysyy hyvin vikkelien trooppisten kalojen menossa mukana. Kuvat ovat myös uskomattoman tarkkoja ja kuvissa värit ovat kirkkaita. Edellisellä reissullamme Meksikossa meillä oli käytössämme vanhanaikainen vedenkestävä kertakäyttökamera, jonka kuvat teetettyämme totesimme, ettei kuvista ilman hyvää mielikuvitusta saa mitään selvää. Odotukset tämänkään kameran kohdalla eivät siis olleet kovin korkealla, koska emme tienneet mitä odottaa, mutta Sonyn kamera pääsi kyllä yllättämään aivan täysin!

Koralliriutan lisäksi kävimme sukeltamassa Turtle Bayssa tai kuten paikalliset kutsuvat, Marsa Mubarakissa. Marsa Mubarakissa on mahdollista nähdä dupongeja ja merikilpikonnia. Dupongeja me emme tällä kertaa nähneet, mutta yhden suuren merikilpikonnan bongasimme! Fiilis oli aivan mahtava, kun törmäsimme tuohon jättiläiseen, vaikka ainakin minua myös vähän pelotti. Kilpikonnan kilpi oli yli metrin pituinen. Saattoi olla jopa 1,2 metriä. Kilpikonnan pää oli lähes ihmisen pään kokoinen. Tieto siitä, että tuollaisilla kilpikonnilla on valtava puruvoima ja vedessä ne ovat varsinaisia merten kiitureita, sai olomme hieman pelokkaiksi, koska Turtle Bayssa ei ollut ristin sielua samaan aikaan meidän kanssamme. Rantaan rakennetaan jotakin hotellia, mutta vielä siellä ei näkynyt minkäänlaista toimintaa ja kaukana lahden suulla oli muutamia pienehköjä risteilylaivoja. Muutoin olimme aivan yksin, joten mikäli snorklatessa jotakin olisi sattunut, niin siinäpä olisi saanut hetken apua huudella. Joka tapauksessa olimme todella innoissamme, kun näimme tuon kilpikonnan!

Viimeisenä, mutta ei todellakaan vähäisimpänä, kuvasimme pari videopätkää koralliriutalta sekä Marsa Mubarakista. Puhelimen videokuvauksen laatu veden alla todella yllätti meidät ja olemme ylpeitä näistä kuvaamistamme pätkistä. Ainoa ongelma, joka puhelimessa ilmeni, oli se, että kosketusnäyttö ei tietystikään toimi veden alla, eikä sen pidäkään toimia, mutta videokuvaus lopetetaan puhelimesta kuitenkin klikkaamalla näyttöä, eikä esimerkiksi samasta nappulasta, josta napataan kuva, joten videokuvauksen lopettaminen snorklatessa oli ajoittain hieman hankalaa. Puhelin täytyi nostaa ensin pinnalle ja odottaa, että vesi valuu näytöltä ennen kuin kuvauksen saa katkaistua. Näistä videoista olemmekin videonmuokkauksella poistaneet turhat loppupätkät, kun koitimme saada kuvausta loppumaan. Positiivista kuitenkin on myös se, että puhelimessa on jo valmiina olemassa videonmuokkausohjelma, jolla saa pätkittyä turhat pätkät videon alusta ja lopusta saman tien pois.

Kiitos Tele Finland ja Sony, kun mahdollistitte meille upeat lomakuvat ja –videot! Sonyn Xperia Z3 Compact -puhelin on loistava lisä rantalomille, koska nyt saa lomakuvat talteen vedessäkin, eikä tarvitse vain kuivalla maalla kuvailla! Muista kuitenkin tutustua oman Sony-puhelimesi käyttöoppaaseen huolella. Takuu on voimassa ainoastaan, mikäli laitetta on käytetty kuvaamiseen laitevalmistajan lupaamissa puitteissa.

Voit katsella kuvia ja lukea lisää reissustamme blogistani.

Tutustu upeaan Sony-mallistoomme>>

(Julkaistu alun perin syksyllä 2015)