Yhteistä elämää kännykän kautta

Julkaistu 20.6.2016

Todella harvoilla ekaluokkalaisilla ei ole puhelinta. Lapsi voi kärsiä puhelittomuudesta, sillä kännykkä on myös status-asia. Lapset vertailevat puhelimiaan.

Uusi opetussuunnitelma ohjaa entistä monipuolisempaan oppimisympäristöön, joka sisältää myös verkon. BYOD eli Bring Your Own Device -ajattelumalli herättää keskustelua. Monet kunnat pohtivat tällä hetkellä, onko kunta vastuussa laitteesta, jos sitä vaaditaan tuntityöskentelyyn.

Alakoululaiset pelaavat paljon. Aikuisten pitää olla kännykänkäytön suhteen tarkkoja, koska lapset eivät osaa hallita ajankäyttöään. Lasten sosiaalinen elämä kärsii, jos he ovat riippuvaisia puhelimista. He elävät yhteistä elämää kännykän kautta, jolloin he eivät välttämättä opi tulkitsemaan toistensa tunteita ja käyttäytymistä. Tämä on ylemmillä luokilla ongelma ja siksi jo ekaluokkalaisten vanhempien tulisi ottaa se huomioon.

Puhelin avaa lapsille ovet internetiin ja sivuille, joiden sisältö saattaa pelottaa. Jos lapsi päätyy sivuille, joiden sisältö järkyttää, vanhempien pitää olla tukena ja apuna.

Tuuli Jahkola, opettaja

Asiakaspalvelu

Asiakaspalvelun arvioitu jonotusaika

1 min
0404 123 123
ma-pe klo 9-18, la klo 10-15