Opeta lapselle puhelimenkäytöstä ainakin nämä

Julkaistu 20.6.2016

Kun lapsi saa ensimmäisen oman puhelimensa, saattaa hän olla jo taitava puhelimenkäyttäjä – varsinkin, jos perheessä on vanhempia sisaruksia, joiden puhelimenkäyttöä on päässyt seuraamaan vierestä. Lasta kannattaa silti opastaa huolellisesti oman puhelimen käyttöön.

Tele Finlandin johtajan Sonja Pihlajan mukaan yksi tärkeimmistä asioista on opettaa lapselle, että puhelin on henkilökohtainen.

– Näppäinlukitus ja pääsykoodin käyttö on hyvä opetella heti aluksi. Niitä ei kannata kertoa kenellekään muulle kuin oman perheen jäsenille. Puhelinta ei anneta esimerkiksi kaverin käyttöön.

Lapsiperheissä on hyvä sopia myös se, kuinka paljon aikaa päivässä saa käyttää esimerkiksi netissä surffaamiseen tai pelaamiseen. Monessa perheessä nyrkkisääntönä on se, että koulusta tullessa tehdään läksyt, sitten vasta näpytellään puhelinta. On hyvä tehdä selväksi myös se, että puhelin ei ole leikkimistä varten eikä sillä soitella pilapuheluita.

Vanhempien on hyvä opettaa lapsille paitsi puhelimen käytön etikettiä myös rahankäyttöön liittyviä asioita.

– Puhelin on tavallisesti ensimmäinen suuri taloudellinen hankinta. Se on vähän kuin ensimmäinen pieni askel kohti itsenäisyyttä ja aikuisuutta, Pihlaja toteaa.

Sonja Pihlaja

Tele Finlandin johtaja

Asiakaspalvelu

Asiakaspalvelun arvioitu jonotusaika

1 min
0404 123 123
ma-pe klo 9-18, la klo 10-15