Milloin lapselle kannattaa hankkia puhelin?

Julkaistu 22.6.2016

Näin kysyi eräs ystäväni minulta yhtenä päivänä Facebookissa. Ennen kuin lähdin vastaamaan hänelle, päätin tutustua hieman miten Google tuohon vastaisi.

Googlattuani aiheen huomasin, että sama kysymys nousee myös siellä. Monilla keskustelupalstoilla pähkäillään täysin saman aiheen parissa, ja vastausten kirjo oli laaja.

Osa äideistä oli vahvasti sitä mieltä, ettei lapsi tarvitse puhelinta kuin vasta yläasteella. Osa taas koki puhelimen korvaamattomaksi jo eskarissa.

Koska en löytänyt yhtä oikeaa vastausta, oli asiaa pohdittava vielä lisää. Hoksasin, että keskustelupalstojen vastauksissa ei paljastunut vastaajan elämäntilanne; asuuko perhe kaupungissa vai maaseudulla (välimatkat, liikenne), käykö lapsi omatoimisesti koulussa vai kuljettavatko vanhemmat hänet kotiin ja kouluun, onko kotona aina joku odottamassa vai viettääkö lapsi yksin aikaa koulun jälkeen, asuvatko kaverit samassa pihapiirissä vaiko kauempana?

Nuo ovat mielestäni niitä tärkeitä jatkokysymyksiä joihin vastaamalla pääsemme lähemmäksi vastausta; milloin on se sopiva ajankohta hankkia lapselle ensimmäinen puhelin?

Kännykkä tuo turvaa

Sitä mukaan, kun muksu kasvaa, kasvavat myös pihapiirit ja koulumatkat aletaan hoitaa omatoimisesti. Puhelin tuo turvaa. Kotona on mukava olla tovi yksinään, kun tietää, että äiti ja iskä ovat puhelinsoiton päässä.

Entä me vanhemmat? Kyllähän se rauhoittaa mieltä, kun lapsi on helposti tavoitettavissa, ja voimme yhdellä puhelinsoitolla varmistaa, että kaikki on hyvin pihaleikeissä (…kunhan muistamme muistutella, että puhelimessa pitää olla äänet päällä, ja sen on oltava aina mukana )

Meidän sukupolvi pärjäsi lapsena ilman kännykkää, mutta maailma muuttuu, ja puhelin on rakennettu helpottamaan meidän arkeamme. Itse en poistu kotoa ilman kännykkää, koska se tuo minulle turvaa. Mitä jos matkalla sattuukin jotain?

Samalla tavalla mietin oman lapsen kohdalla ja samasta syystä ostin aikoinaan myös isovanhemmilleni puhelimen. Digiaika ei ole mörkö, kunhan siihen tutustuu lapsen kanssa yhdessä. Yhdessä tutustuminen vähentää myös meidän vanhempien pelkoja, kun huomaamme, miten näppäriä ja fiksuja meidän lapset ovat näissä digijutuissa.

Fiksu kysyy neuvoa

Pääsin lopulta vastaamaan ystävälleni Facebookissa hänen esittämään kysymykseen; milloin on sopiva ajankohta hankkia lapselle ensimmäinen puhelin.

Vastaukseni hänelle kuului näin:

Silloin voisi olla hyvä aika harkita puhelinta, kun äänesi ei enää kanna tarpeeksi kauas tavoittaaksesi lapsesi ulkoleikeistä.

Sain häneltä takaisin iloisen hymiön, ja hetken päästä minulta kysyttiinkin jo, että millainen se eka puhelin voisi olla.

Jos käyt mielessäsi tuota samaa pohdintaa, vaihda ihmeessä ajatuksia toisen vanhemman kanssa ja kysy vinkkejä omalta operaattorilta. Et ole yksin tuon päätöksen kanssa :)

 

Mia

Tele Finlandin sähköiset asiakaspalvelukanavat
6-vuotiaan lapsen äiti

Asiakaspalvelu

Asiakaspalvelun arvioitu jonotusaika

1 min
0404 123 123
ma-pe klo 9-18, la klo 10-15