Nettipoliisin turvallisuusvinkit

Julkaistu 1.2.2016

Vanhemman konstaapelin Erno Koivumäen mukaan netistä on enemmän hyötyä kuin haittaa. Hän on yksi kolmesta kokopäiväisestä nettipoliisista, jotka suitsivat somea ennaltaehkäisevästi – huumoria unohtamatta.

Mitä hyötyjä kännykässä olevan netin yleistymisestä on seurannut, vanhempi konstaapeli Erno Koivumäki?

”Paikannus on yksi älypuhelinten ja sovelluksien tärkeä hyöty. Huolestunut vanhempi voi vaikka tarkistaa lapsen puhelimen sijainnin paikannuspalvelun avulla”, hän tuumaa.

”Myös 112 Suomi -sovellus hyödyntää paikannusta. Tämän käytön voisi opettaa lapsillekin”, hän kehottaa. ”Sovellus välittää soittajan tarkan sijainnin automaattisesti hälytyskeskukseen, jolloin  ambulanssi tai pelastuslaitos löytää nopeasti oikeaan paikkaan. Sovellus on erittäin hyvä etenkin haja-asutusalueilla, mökkiseuduilla ja tien päällä, jossa osoite voi olla vaikeampi hahmottaa.”

Harjoittelu lapsen kanssa tuo turvaa surffailuun

Pienten lasten isä suosittelee, että netin käyttöä harjoitellaan ensin hallitusti kotona vanhempien valvonnassa. ”Avoin keskusteluyhteys auttaa puhumaan vaikeistakin asioista. Lähtökohtaisesti netistä on kuitenkin enemmän hyötyä kuin haittaa.”

Koivumäen perheessä netin käyttöä opetellaan ekaluokkalaisen kanssa langattomassa kotiverkossa. ”Mielestäni ekaluokkalaisella ei tarvitse vielä olla omaa nettiä puhelimessa. Toisaalta WhatsAppit ja muut ovat jo iso osa nuorten identiteettiä. Siinä voi jäädä aika yksin, jos käyttö evätään. Ennemmin tulisi käydä rakentavia keskusteluja lapsen kanssa.”

Tukea ja turvaa nuoren taskuun

Koivumäki nostaa esiin juuri julkaistun, lapsille ja nuorille räätälöidyn Help.some-sovelluksen. Pelastakaa Lapset ry:n kanssa toteutettu sovellus tarjoaa yksityisen ja helpon tavan olla yhteydessä nettipoliisiin ja muihin auttaviin aikuisiin.

”Tämä on poliisin tapa ojentaa auttava käsi nuorille ja koulumaailmaan”, Koivumäki taustoittaa. Poliisi ei saa enää paljoakaan sähköpostia nuorilta. ”Monelle sekin on jo nykyään omituinen juttu. Sähköpostia ei välttämättä osata enää käyttää”, hän huomauttaa.

Sovelluksen turvin esimerkiksi teini voi keskustella luotettavan aikuisen kanssa mieltä painavista asioista silloin, kun asiasta ei uskalla tai halua puhua läheisen aikuisen kanssa.

”Help.some ei kuluta akkua, ei vie tilaa puhelimesta, eikä tee taustalla omiaan. Suosittelen sen lataamista! Ja jopa unohtamista”, Koivumäki nauraa. ”Kunhan se on siellä puhelimessa silloin kun tarvitset sitä sen ainoan kerran.”

Entäpä Koivumäen omat suosikkisovellukset?

”Pankkisovellukset. Hoidan raha-asiat nykyään käytännössä aina puhelimella. Televisiotakin katson kännykästä. Ampparit-uutissovelluksella pysyn helposti ajan hermolla.” Myös aikataulusovellukset, kuten VR Mobiili ja Bussit, ovat ahkerassa käytössä: ”Siinä näkee näppärästi reaaliajassa, menikö se raitiovaunu juuri vai onko se tulossa kohta.”

112 Suomi –sovellus >>

Help.some –sovellus >>
 

Tutustu Koivumäen suosikkisovelluksiin

112 Suomi
Tämän avulla hätäkeskus ja apu löytävät sinut, vaikket itse tiedä missä olet. Myös mm. Meripelastus ja Myrkytyskeskus ovat sormen pyyhkäisyn päässä! Hätäkeskus suosittelee sovelluksen lataamista.

Ladattavissa Android-, iOS- ja Windows-puhelimiin puhelimesi sovelluskaupasta.

Help.some        
Tarjoaa tietoa ja neuvontaa nuorille vaikkapa kiusaamis- tai ahdistelutapauksissa ja rikosasioita koskevissa kysymyksissä. Help.somen ansiosta hyvät neuvot löytyvät suoraan nuoren taskusta! Mukana muun muassa:
• Päivystävä chat
• Kysy meiltä -osio
• Tietopankki
• Hyödyllisiä yhteystietoja

Help.somen keskustelujen päivystyksestä vastaavat Pelastakaa Lapset ry:n, Helsingin nettipoliisin ja Rikosuhripäivystyksen (RIKU) ammattilaiset.

Ladattavissa ensimmäisenä Android-puhelimiin Google Play -sovelluskaupasta!

VR Mobiili ja Bussit
Monet hyvät aikataulusovellukset näyttävät paitsi reitit myös reaaliaikaisen karttanäkymän, jossa näet missä lähimmät kulkuneuvot etenevät parhaillaan sinuun nähden. Tutustu vaihtoehtoihin puhelimesi sovelluskaupassa!

Ampparit-uutissovellus
Näet päivän uutiset sekä TV-ohjelmat kätevästi yhdestä paikasta ilman, että joudut selaamaan eri medioita erikseen. Ampparit kokoaa sisällöt yli 200 lähteestä yhteen paikkaan – taskuusi. Ladattavissa Android- ja iPhone-puhelimille.

Asiakaspalvelu

Asiakaspalvelun arvioitu jonotusaika

1 min
0404 123 123
ma-pe klo 9-18, la klo 10-15